uçağa ve yolculuğa bağlı kulak tıkanıklığı


Uçağın kalkışı veya inişi sırasında, ya da yolculuk sırasında yükseklik değişimine bağlı olarak kulaklarımızda tıkanıklık hissi oluşabilir. Hatta bu basınç değişimine bağlı orta kulakta, kulak zarı arkasında kanama ya da en kötüsü de kulak zarında delinme meydana gelebilir. Nedenine gelince... Daha önceden orta kulaktan bahsetmiştik, orta kulak ; içi hava dolu bir boşluk ve içinde ayrıca kemikçikleri de barındırıyor. Orta kulak havalanmasını da östaki tüpü dediğimiz ince bir kanal sağlıyor. Orta kulak, östaki borusu ile burnun en arkasına yani geniz bölgesine açılır. Östaki borusu, orta kulak ile dış ortam arasındaki hava basınç ayarını yapan dinamik bir organdır (kanaldır) . 

Östaki tüpü (borusu) :
ÖSTAKİ BORUSU (TÜPÜ) http://www.umm.edu/imagepages/19596.htm



Östaki borusu, biz yemek yerken ya da esnediğimizde açılıp, her iki yandaki hava basıncını dengeler.

Yolculuğa bağlı yükseklik değişimlerinde eğer östaki tüpümüz iyi çalışmıyorsa, ya da burun tıkanıklığı varsa (gribal enfeksiyon, sinüzit, burun eğriliği, vs) her iki taraftaki basınç eşitlenemeyeceğinden dolayı kulak zarında çökme meydana gelir ve kulağımızda tıkanıklık hissi ve ağrı oluşur. Bu çökme bazen o kadar şiddetli olur ki, kulak zarında kanama meydana gelir , orta kulakta kanam olur ya da kulak zarı delinir. 

Bunu önlemek için, yolculuk sırasında bol bol yutkunmalı, çiklet çiğnenmeli ya da uçağa bilinmeden önce kullanacağımız burun spreyleriyle, burun tıkanıklığını gidermeliyiz. Özellikle uçak inerken uyanık kalarak ve yutkunarak orta kulak basıncını  ayarlamaya çalışmalıyız.







Yorumlar

  1. Evet kesinlikle aynisioldu.grip olmuştum yolculugaciktim üstelik ziganagecidi gibi yüksek bir yerden geçtim. o kkadar kotu oldumki beyinkanamasi geçirdiğini sandim. Nasip geçecek bilmiyorum

    YanıtlaSil
  2. kulak zarınız delinmiş olabilir , bir uzmana başvurunuz ... saygılar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Temizleme Damlaları - BUŞONEX ve SERUMEX

"KULAK KİRİ " TEMİZLİĞİNİZİ KENDİNİZ YAPIN - BUŞON TEMİZLİĞİ -

SİPROGUT KULAK DAMLASI KULLANIMI