BURUN TIKANIKLIĞI SEBEPLERİ 1

Bu site hastalara yönelik olduğunda dolayı basitleştirilmiş şekilde anlatmaya çalışacağım.

Burun tıkanıklığının pek çok sebebi bulunmaktadır. Önce biraz burun anatomisini (yapısını ) anlamaya çalışalım. Burun kısaca, bizim baktığımızda gördüğümüz dış kıkırdaklar ve kemik (eksternal nazal çatı), içte orta hatta bulunan orta kıkırdak ve kemik (septum), ve içte yanlarda bulunan ve içeriye giren havanın ısınmasını ve nemlenmesini sağlayan burun etlerinden (konka) oluşur. Yalnız, bu burun eti kavramı kafaları oldukça karıştırmaktadır. Hastalar "bende burun eti varmış" diye başvurduklarında ya konkaların büyümesinden, ya allerjik burun eti diye tabir edilen allerjik burun etinden ya da geniz etinden bahsetmektedirler. Bende burun eti varmış diye gelen hastalardan ayrıntılı hikaye alınması ve fizik muayene yapılması yararlı olur.

Burun dış yapısı ile ilgisi görseller :

burun yandan görünüşü

kaynak: http://www.burunportal.com/burun-estetigi-rinoplasti/
http://www.egekbb.org/index.php?option=com_content&view=article&id=126&Itemid=58

Burun dış yapısı tabii estetik olarak insanları etkiliyor ama biz estetik açıdan değil de daha çok fonksiyonel olarak (nefes alma açısından) ele alacağız. Burun dış yapısı bizim için neden önemli ? Çünkü her insan nefes alırken burun kıkırdakları esnek olduğundan bir miktar çöker, özellikle derin nefes aldığında, ama bu, kişinin nefes almasını etkileyecek kadar fazla miktarda ise içeriye yapılan müdahaleler fazla işe yaramaz. Böyle durumlarda  burun dış yapısına da müdahale etmek lazımdır. Tıpkı estetik yapıyor şeklinde burun sırtını açıp, dış kıkırdakları güçlendirmek gerekir. Aşağıdaki videoda bu durum abartılı olarak görülmektedir. Yalnız, videonun son kısmında gösterdiklerinden biraz beklemek ya da ileriye sarmak lazım:) 





Eğer aynayı alıp baktığınızda,  nefes alma sırasında sağ, sol ya da her iki burun tarafında çökme oluyorsa (tabii bunun derecesi var ama bazı hastalarda çok belirgindir) , o zaman burun dış kıkırdaklarında yetmezlik söz konusu olabilir. Aşağıdaki fotoğraflarda derin nefes alındığındaki çökmeyi, ve burnun düz halini görüyorsunuz. 


Böyle durumlarda, eğer burnunuzda başka patoloji yoksa, ve ileri derecede çökme yoksa, o meşhur burun bantları işe yarayabilir. Ama ana tedavi cerrahidir. 


Ya da böyle bir burun aparatı da kullanabirsiniz ama unutmayalım ki bunlar aynı zamanda sizi rahatsız da edebilir. 


















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Temizleme Damlaları - BUŞONEX ve SERUMEX

"KULAK KİRİ " TEMİZLİĞİNİZİ KENDİNİZ YAPIN - BUŞON TEMİZLİĞİ -

SİPROGUT KULAK DAMLASI KULLANIMI