BURUN EĞRİLİĞİ (SEPTUM DEVİYASYONU)


http://www.burunportal.com/septum-deviasyonu/


Burun septumu, burun boşluğunu ortadan ikiye bölen bir duvardır. Septumun ön kısmı sağlam ancak bükülebilir bir kıkırdaktan, arka kısmı ise kemikten oluşmuştur. İdeal koşullarda septumun orta hatta bulunması, sağ ve sol burun boşluklarının da eşit genişlikte olması gerekir. İnsanların %80’inde septum tam olarak orta hatta değildir. Septum orta hattan çok sapmış bir konumda bulunur ve buna septum deviasyonu adı verilir. (  http://irfanyorulmaz.com/disease/septum.htm )

Septum deviasyonunun nedeni nedir?

Septum deviasyonunun oluşma mekanizmaları çeşitlidir. Nadiren, bazı bebekler anne karnında septumun eğri gelişimine bağlı olarak septum deviasyonu ile doğarlar. Bazen de septum, bebeğin doğum kanalından geçişi sırasında eğilir. Çocukluk çağındaki ve erişkinlikteki çarpmalar, düşmeler, spor yaralanmaları, trafik kazaları da septum deviasyonuna neden olabilir. Septum deviasyonları, büyüme çağında septumun kemik ve kıkırdak kısımlarının farklı hızda gelişmesi sonucunda da oluşabilir.

SEPTUM DEVIASYONUNUN BELIRTILERI NELERDIR?

Septum deviasyonunun en sık rastlanan belirtisi burundan nefes alma güçlüğüdür. Burun tıkanıklığı genellikle septum eğik olduğu taraftadır, ancak her iki tarafta sürekli veya bazen sağda, bazen solda olacak şekilde değişken nefes alma güçlüğü hissedilmesine de yol açabilir. Septum deviasyonu şu sorunlara neden olabilir :
Tek veya çift taraflı burun tıkanıklığı
Tekrarlayan burun kanamaları
Tekrarlayan sinüzit
Bazen yüz bölgesinde ağrı, başağrısı, geniz akıntısı
Uykuda sesli nefes alma (özellikle çocuklarda)
Septum deviasyonu nasıl tedavi edilir?
Septum deviasyonunun tedavisi cerrahidir ve bu ameliyata septoplasti adı verilir. Septoplasti ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyatta septum, burun delikleri içinden yapılan ve ameliyat sonrasında dışarıdan görünmeyen kesilerle olması gereken orta hattaki pozisyonuna getirilir. Ameliyat sırasında septumun aşırı eğik kısımları tamamen çıkartılır, düzeltilebilen kısımlarına ise yeniden şekil verilerek bunlar tekrar yerine yerleştirilir. Ameliyat genellikle 1-1.5 saat sürer. http://irfanyorulmaz.com/disease/septum.htm

Septoplasti ameliyatından hemen sonra neler olur ?
  • Ameliyattan sonra yerleştirilen destek ateller veya tamponlar nedeniyle burnunuz kısmen veya tamamen tıkalı olabilir ve ağızdan nefes almanız gerekecektir.
  • Ameliyattan sonra burun salgıları artacak ve hem önden, hem de genizden pembe renkli bir akıntı görülecektir. Bu kanama değildir ve ameliyattan sonra giderek azalacak şekilde destekler veya tamponlar alınana kadar devam edecektir.
Septoplasti ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim ?
  • Burnunuzu çarpmamaya özen gösterin ve ameliyatı yoklamak için elinizle hareket ettirmeyin.
  • Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli kullanın.
  • Doktorunuz izin verene kadar burnunuzu sümkürerek temizlemeyin.
  • Burnunuza kesinlikle musluk suyu çekmeyin.
  • Uzun süreli ve çok sıcak olmamak koşuluyla banyo yapabilirsiniz.
  • Ameliyattan sonra burunda kuruma hissi ve içinde kabuklanmalar meydana gelebilir. Bunları en aza indirgemek için bulunduğunuz ortamlarda soğuk buhar makinası kullanın veya günde 3-4 kere bir kase kaynamış suyun buharına karşı burundan nefes alın.
  • Burun içindeki tam iyileşme 2-6 hafta arasında tamamlanacaktır. Bu süre içinde doktorunuzun önerdiği kontrollara düzenli gidin.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Temizleme Damlaları - BUŞONEX ve SERUMEX

SİPROGUT KULAK DAMLASI KULLANIMI

"KULAK KİRİ " TEMİZLİĞİNİZİ KENDİNİZ YAPIN - BUŞON TEMİZLİĞİ -