GENİZ ETİ (ADENOİD VEJETASYON)


GENİZ ETİ (BÜYÜMÜŞ)
GENİZ ETİ (NORMAL BOYUT) 

 Bademcik ve geniz eti vücudun savunma sisteminde rol oynayan lenfoid hücrelerden meydana gelmiştir. Bağışıklık sistemi elemanlarından lenfositlerin yapımında da rol oynarlar.
Bu rolü üstlenmiş olmalarına karşın sık enfeksiyon geçirmeleri halinde enfeksiyon kaynağı olarak vücuda zararlı hale gelebilirler. Bazen sadece normalden iri oldukları için sorun çıkarırlar. Solunumu zorlaştırıp horlamaya ve apneye (uykuda nefes durması) neden olabilirler. Büyümüş geniz eti orta kulakta sıvı toplanması nedeniyle sinsice işitme kaybına da yol açabilir. Ağız ve çene yapısını etkileyip yüz ve diş görünümünü olumsuz etkilerler. 

 Geniz eti ameliyatı yüksek oranda çocuklarda yapılır. Genelde ilkokul çağıyla beraber geniz eti küçülmeye başlar ama sıklıkla da küçülmeyebilir. En sık şikayet geceleri horlama ve nefes alma güçlüğüdür. Geniz eti, çocukların sık sinüzit atağı geçirmesine neden olabilir, ya da üst solunum yolu enfeksiyonunun  iyileşme sürecini zorlaştırabilir. Geniz etinin büyük olması, sıklıkla orta kulağı da etkiler ve geçici, kalıcı işitme kaybına neden olabilir. 

 Geniz eti büyüklüğü sıklıkla bademcik büyüklüğü ile beraberdir ama tek başına da olabilir. Hastalara sadece geniz eti ameliyatı yapılabilir, beraberinde bademcik ameliyatı yapılıp yapılmayacağı bademciklerin büyüklüğüne ve enfeksiyon sıklığına göre değerlendirilir. Genelde, geniz eti ameliyatı ile beraber kulaklara ventilasyon (havalandırma) tüpü de takılır .

Ventilasyon tüpü örnekleri:

http://tanyerikbb.com/kulak_tupu.html

Kulak tüpleri örnekleri:


Geniz eti muayene videosu  :


Ameliyat öncesi ve sonrası : 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Temizleme Damlaları - BUŞONEX ve SERUMEX

"KULAK KİRİ " TEMİZLİĞİNİZİ KENDİNİZ YAPIN - BUŞON TEMİZLİĞİ -

SİPROGUT KULAK DAMLASI KULLANIMI