KULAK ÇINLAMASI (TINNITUS) NEDENLERİ
Kulak çınlaması şikayeti hastaları KBB doktoruna başvurmaya zorlayan ana nedenlerden biridir. Genelde yaşlılarda görülmekle beraber genç ve orta yaş hastalarda da sıklığı gittikçe artmaktadır. Bunun bir nedeni de genç hastalardaki kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleme ya da uzun süre telefonda konuşma alışkanlığıdır. Unutulmamalıdır ki, kulaklıkla her müzik dinlediğinizde, ileri yaştaki kulak çınlama riskinizi bir miktar daha arttırıyorsunuz.
Şimdi diğer nedenlere geçersek, en sık nedenlerden biri kulakta kir bulunmasıdır. özellikle tek taraflı çınlamalarda bu olasılık düşünülmelidir. Kulak temizlendiğinde çınlama azalır ya da kaybolur.
Bizim en sık gördüğümüz nedense, ileri yaşta olşan işitme kaybıdır. Buna pesbiakuzi de denir. Tedavisi güçtür ve tam tedavisi henüz bulunmamıştır. İşitme cihazı önerilse de çınlamayı geçireceğinin garantisi yoktur. Genellikle ilaç tedavisi önerilir. (vasoserc, betaserc, vastarel vs. ) gerekirse düşük doz antidepresan verilebilir.
Diğer bir neden özellikle asker, polislerde, kaynakçı ustalarında, dokuma atölyelerinde çalışanlarda görülen yüksek sese maruz kalma olayıdır. Bu "yüksek ses" sürekli olabildiği gibi (dokuma atölyesi) , top veya silah sesine bağlı olarak da (polis, askerlerde) oluşabilir. Tedavisi en güç olan gruptur. İlaç tedavisi öneriyoruz. Yeni çıkan teknikler (ultrason dalgaları, lazer vs) istenirse denenebilir ama sonuçlar değişkenlik gösterir.
Diğer sık görülmeyen nedenler: (ileri tetkik ve tedavi gerektiren)
1. Kulak kemiklerinin kireçlenmesi (otoskleroz)
2. Çene ekleminin rahatsızlıkları
3. Kafa boyun yaralanmaları
4. Baş boyun tümörleri
5. Yüksek tansiyon
6. Antibiyotikler, kanser ilaçları, yüksek doz antibiyotik
Yorumlar
Yorum Gönder